Ascentlogo

IRATALOGO

IRATA, geschiedenis, heden en toekomst

IRATA staat voor Industrial Rope Access Trade Association en vormt een uitgekiend certificerings- en kwaliteitssysteem voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. IRATA is ruim twintig jaar geleden in de UK opgericht in samenwerking met de Britse arbeids-inspectie.
In die tijd is IRATA is uitgewaaierd over de hele wereld en wordt ze vertegenwoordigd in vele landen (alle continenten). Binnen veel bedrijfstakken wordt IRATA gezien als dé norm voor veilig werken waarbij touwen worden ingezet om de arbeidsplaats te bereiken en de werkzaamheden uit te voeren.
Ook binnen Nederland wordt door opdrachtgevers steeds meer gevraagd naar een IRATA-certificaat. Binnen de zware industrie en petrochemie kun je al bijna niet meer zonder. Internationaal gezien vormt IRATA voor offshore werkzaamheden zelfs een verplichting.

 

IRATA kan ook worden gezien als kwaliteitskeurmerk. In samenwerking met de industrie zijn richtlijnen en vereisten opgesteld die elk gecertificeerd IRATA-bedrijf (IRATA Member) strikt dient te hanteren. De eisen zijn omschreven in de “IRATA International Code of Practice”. IRATA Members worden op regelmatige basis gecontroleerd aan de hand van strenge inspecties en audits. Het hoofddoel van IRATA is ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden, uitgevoerd door hun leden, op een veilige en kwalitatief goede wijze worden uitgevoerd.

 

Lid van IRATA wordt je niet zo maar!

 

Vanzelfsprekend stelt IRATA ook competentie eisen aan personeel dat betrokken is bij de uitvoering van Rope Access werkzaamheden. Deze eisen zijn omschreven in de “General Requirements”.