Blog: Evacueren in de windindustrie, wat zijn de opties?

Door Rob de Boer, Lead Trainer bij Ascent Safety.

In de windindustrie wordt steeds meer getwijfeld aan de functionaliteit en veiligheid van de huidige evacuatie apparaten. In sommige social media wordt zelfs gesproken over volledige ontoereikendheid van de bestaande middelen vanwege onvoldoende brandveiligheid. De brandvertragende werking van de huidige systemen zou onvoldoende zijn. De polyamide lijnen van centrifugaal systemen (Cresto Redpro, Skylotec Milan hub) zijn brandvertragend tot slechts 280 graden. Een individuele oplossing zoals de Smartline-X van Cresto heeft al een brandvertragende werking tot tenminste 480 graden Celsius. Een oplossing met staalkabel (Evacuator) zou het probleem van beperkt temperatuurbereik oplossen, want de brandvertragende werking zou daarmee oplopen tot boven de 1000 graden Celsius. Het staalkabelsysteem overtroeft hierin de andere oplossingen.

Maar betekent dit dat een staalkabelsysteem de heilige graal van evacuatie in de windindustrie is?

Hoe hoger de brandvertragende werking hoe meer tijd je hebt om te evacueren. Dat is evident. Echter, in de zone van de brand overleef je de snel oplopende temperaturen niet lang. De tweede factor die daarom van belang is, is de functionaliteit en het gebruiksgemak waarmee de tijd in de gevarenzone verkort wordt.

Staalkabelsysteem

Zoals eerder gesteld heeft het staalkabelsysteem het grote voordeel van een brandvertragende werking van meer dan 1000 graden Celsius. Daarnaast is het systeem startklaar aanwezig in de nacelle bij het evacuatieluik en kunnen tot wel 4 personen tegelijkertijd evacueren. Echter, systemen als de Evacuator zijn nog bijna nergens geplaatst in de huidige generatie windmolens. Het systeem zit op een vaste locatie en als deze onbereikbaar is voor de techneut, dan is het systeem nutteloos. Helaas bestaat ook de beperking dat wanneer er 3 personen moeten afdalen en de eerste 2 dalen individueel af, dat er voor de laatste geen mogelijkheid meer is tot afdalen. Daarnaast is het uitvoeren van reddingen niet mogelijk, waardoor een reddingssysteem nog steeds aanwezig moet zijn.

Centrifugaal systeem

Deze systemen zijn niet alleen voor evacuaties tijdens brand bedoeld, maar zijn ook zo ontworpen dat er reddingen mee uitgevoerd kunnen worden. Het systeem heeft een pendel werking, zodra de eerste evacuatie is uitgevoerd kan de volgende inhaken in het systeem.

Het nadeel van het systeem is, zoals genoemd, dat de lijn een brandvertragende werking heeft tot 280 graden. Daarnaast wordt het meestal geleverd met een bandlus van hetzelfde materiaal. Het systeem zit verpakt in een kist in de nacelle, waar het eerst uitgehaald moet worden voordat er gebruik van gemaakt kan worden. Er kunnen maar 2 personen tegelijkertijd evacueren. De eventuele 3man zal moeten wachten tot de eerste 2 beneden zijn. In onze ogen zijn daarom deze systemen de meeste kwetsbare optie van de 3 in het geval van een evacuatie en voornamelijk geschikt voor het uitvoeren van reddingen.

Individueel evacuatiesysteem

Individuele systemen zoals de Smartline-X van Cresto worden op de man gedragen waardoor iedere techneut ongeacht zijn locatie in de turbine een ankerpunt kan kiezen voor zijn evacuatie. Daarbij kan deze persoon, met de juiste training, ook een Smartline X evacuatiesysteem van Cresto2persoon tegelijkertijd veilig laten zakken. Het laten zakken van een 2persoon vereist dat de techneuten nog bij elkaar binnen handbereik zijn. Is dit niet het geval, maar hangt de 2persoon bewusteloos boven de 1e, dan hangt deze vast en is onbereikbaar. Hoewel het de staalkabelsystemen niet evenaart, heeft dit systeem een brandvertragende werking tot 480 graden Celsius. Daarmee is het wel beter dan een centrifugaal systeem en kan er ook met dit systeem een redding worden uitgevoerd.

Op elke locatie in de turbine kan men ontsnappen vanaf een stevig genoeg ankerpunt. De Smartline-X is ten opzichte van andere apparaten erg licht. De 200m versie is 3,8kg en de lengte kan uiteraard worden aangepast naar de hoogte van de turbine. De Smartline X komt in een optioneel gevacumeerde tas die aan het harnas gedragen kan worden.

Combinatie van systemen

Ondanks het grote voordeel van de brandvertragende werking, worden de staalkabelsystemen weinig toegepast. De nadelen wegen blijkbaar zwaarder. We zien dat in steeds meer gevallen wordt gekozen voor een individueel afdaalapparaat naast het standaard aanwezige centrifugaal systeem. De aanwezigheid van dit systeem blijft zoals gezegd noodzakelijk vanwege de grote hoeveelheid reddingstoepassingen.

Voor welke oplossing ook gekozen wordt, het grootste belang is dat je tijdens het ontstaan van de brand op tijd gewaarschuwd bent en de juiste handelingen kunt uitvoeren. Voor alle 3 de systemen geldt namelijk dat je op tijd in het systeem moet hangen om er veilig gebruik van te kunnen maken.

Hierin dient dus door de techneuten zelf middels een goede Taak Risico Analyse worden gekeken of alles hierin gedekt is. Een goede oplossing kan bijvoorbeeld zijn een 3man in te zetten als brandwacht/mangatwacht tijdens werkzaamheden in de hub.

Wilt u meer weten over de beschikbare oplossingen in de markt, de instandhouding ervan, procedures en benodigde trainingen voor evacuatie en redding in de windindustrie? Neem dan contact op.

Om een indruk te krijgen van het individuele evacuatiesysteem, Smartline X van Cresto kijkt u op Cresto Smartline X evacuatiesysteem

Meld u aan voor onze nieuwsbrief