De veel gebruikte RIG van Petzl heeft een update gekregen. Hierbij is goed geluisterd naar de feedback van gebruikers. De vernieuwde RIG is, zoals Petzl beschrijft, nog steeds specifiek ontworpen voor ervaren touwwerkers. Dit betekent geen anti-paniekfunctie zoals bij de Petzl ID, noch een rope-catch om te voorkomen dat het touw verkeerd wordt ingelegd. Voor een onervaren gebruiker is de Petzl ID dus veel veiliger en gemakkelijker te gebruiken. Deze is immers fail-safe. Echter, de anti-paniekfunctie kan heel vervelend zijn voor een ervaren gebruiker. Daarom is het goed dat Petzl zijn gebruikers keuze geeft middels hun brede portfolio.

Update Petzl RIG 2018“De nieuwe RIG heb ik vorig jaar in de herfst al mogen testen en gelukkig is deze nu voor iedereen beschikbaar”, aldus Corné Brouwer een van de trainers van Ascent Safety. “Het apparaat voelt zeer bekend en is makkelijk in gebruik. Zeker als je reeds bekend bent met de originele RIG. De eenvoudige touwinstallatie, dankzij de bekende touwgeleider en markeringen, is nog steeds intuïtief. Het enige dat verschilt ten opzichte van de vorige versie is de noodzaak om de zogenaamde cam van het apparaat te manipuleren om de lijn te installeren. Dat went heel snel overigens. Het apparaat heeft nu twee mogelijke afdalingsmogelijkheden: via de zijplaat zoals gewoonlijk, of in de V-vormige groef aan de voorkant van het apparaat. Het gebruik van het V-vormige groef is erg handig bij het voltooien van een redding, waardoor het extra makkelijk is om het apparaat te bedienen wanneer extra wrijving nodig is met een slachtoffer.”

AUTO-LOCK
Verdere verbeteringen zijn onder andere het nieuwe AUTO-LOCK-systeem. Voor trainers is hiermee de kreet; “Let op werkstand!”, bij nieuwkomers niet meer noodzakelijk. Zodra de gebruiker de hendel loslaat, wordt het touw automatisch vergrendeld in het apparaat. Dit automatische retoursysteem op het handvat beperkt ook het risico dat deze per ongeluk verstrikt raakt en/of per ongeluk geactiveerd wordt. Met de nieuwe RIG kan touw worden ingenomen zonder de hendel te hoeven manipuleren. Zelfs als hij dus vergrendeld is! Dit betekent dat de hendel alleen uit de werkstand komt indien afdalen noodzakelijk is. Het apparaat is ook kleiner en lichter geworden (-400 gram) en met de nieuwe roestvrijstalen slijtplaat zal de duurzaamheid verbeteren.

De originele RIG was al goedgekeurd als zekerappararaat. De nieuwe versie is daarnaast ook geschikt voor touwen tot minimaal 9mm conform EN 15151-1. Petz RIG 2018 aanpassingenDat zal zeker voor de sportklimmers/routebouwers heel aantrekkelijk zijn, maar ook als persoonlijke afdaler voor reddingsdiensten en advanced rope access technicians.
Kortom de ideale keus voor de ervaren touwwerkers! En we zien graag de vele verbeteringen ook terug op andere afdalers!

Interessante ontwikkelingen? Bekijk dan ook Petzl’s Tech Tips over de RIG!

 

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief